Ιουλ
07

Το Δίπολο Άνθρωπος - Φύση μέσα από τα έργα της Μαρίας Καλλιπολίτη

Με μια όμορφη βραδιά και πλήθος κόσμου, εγκαινιάσθηκε χθες η έκθεση της Ζωγράφου – Χαράκτριας Μαρίας Καλλιπολίτη με τίτλο “Παρουσίες 2016”, στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρίας Μυτιλήνης.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της ζωγράφου των τελευταίων ετών με τοπία και πορτραίτα στα οποία κυρίαρχο στοιχείο είναι η αρμονία των χρωματικών συνδυασμών, δίνοντας μια αίσθηση λυρισμού και “βάρους” στα πιο απλά και ταπεινά πράγματα, εικόνες της Λεσβιακής γης και πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων.

Στον χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται επίσης γλυπτά και μετάλλια της ζωγράφου – χαράκτριας.

Όπως είχε δηλώσει και η ίδια για την έκθεση αυτή το δίπολο Άνθρωπος -­ Φύση παίζουν σημαντικό ρόλο. Πολλά χρωματικά παντρέματα και στα δύο είναι κοινά έτσι πρόσωπα μετατρέπονται σε τοπία και το αντίθετο. Η ανθρώπινη μορφή παίζει σημαντικότατο ρόλο και επιβάλλεται παρόλο το μικρό μέγεθος των πινάκων. Με αυτή μου τη δουλειά στα δύο αυτά θέματα, θέλω να τονίσω το πόσο τα απλά και τα ταπεινά γιγαντώνονται όταν εμείς ξέρουμε να τα κοιτάξουμε.

Η Μαρία Καλλιπολίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Σπούδασε με υποτροφία Σχέδιο, Γλυπτική και Χαρακτική σε μετάλλια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού όπως και Αισθητική της Τέχνης στη Σορβώνη.

Εργάστηκε στη Γαλλία από το 1978 μέχρι το 1990. Από τότε συνεργάζεται με το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας.

Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Η ανάγλυφη γλυπτική, το μετάλλιο και η ακουαρέλλα είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους εκφράζομαι. Το ελαφρό ανάγλυφο των γλυπτών και των μεταλλίων βασίζεται στη φωτοσκίαση και όχι στον όγκο. Όσο για τις ακουαρέλλες, αυτές δομούνται γλυπτικά από τις αδρές χρωματικές επιφάνειες. 

Μ.Κ.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 20:30μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος της Μαρίας Καλλιπολίτη “Τα Μετάλλια” από την Έφορο Αρχαιοτήτων Αβδήρων κα. Ντίνα Καλλιντζή, στον εκθεσιακό χώρο της ΦΕΜ, Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εως τις 31 Ιουλίου, 8:00-10:00 το βράδυ.


Το Δίπολο Άνθρωπος - Φύση μέσα από τα έργα της Μαρίας Καλλιπολίτη