Δεκ
12

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2015 στη Μυτιλήνη

 Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2015 στη Μυτιλήνη Δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους της Δ/Κ Μυτιλήνης το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από μια πλειάδα ιδιωτών – εθελοντών, καθώς και από τοπικούς φορείς έχουν στόχο η Μυτιλήνη, να φορέσει τα γιορτινά της.

 

Η φετινή προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ακολουθεί το μοντέλο της σύμπραξης όλων των τοπικών φορέων με τη συγκέντρωση δυνάμεων, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται με μεγάλη οργανωτική επιτυχία πέρυσι. Το πλήρες πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, βασίζεται σε τοπικά πολιτιστικά στοιχεία, σε παραδόσεις & έθιμα προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες, αλλά και στη δημιουργία – καθιέρωση νέων για τον τόπο εκδηλώσεων, ώστε αφενός να χαροποιούν τους πολίτες και αφετέρου να ενισχύουν τη χριστουγεννιάτικη εικόνα της πόλης και του νησιού προς τα έξω.

 Πέραν των αμιγώς εορταστικών εκδηλώσεων που ανακοινώθηκαν και θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία χριστουγεννιάτικης εορταστικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της πόλης, που να συνάδει με το πνεύμα των ημερών, όπως:

  • “Διαμόρφωση χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Πλατεία Σαπφούς”: Ένα όμορφο πολυπολιτισμικό πάρκο, που θα περιλαμβάνει μεγάλο χριστουγεννιάτικο φυσικό δέντρο, παραδοσιακό carousel, μικρό σταθερό τρενάκι για παιδιά, τραμπολίνο και άλλα παιχνίδια καθώς και ειδικά περίπτερα που θα στεγάσουν τις εθνότητες της πόλης, θα στηθεί στην Πλατεία Σαπφούς, δημιουργώντας μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων.
  • “Λειτουργία τουριστικού τρένου”: Το γνωστό αγαπημένο τρενάκι, θα είναι πάλι κοντά μας, προσφέροντας ωραίες περιηγήσεις στην πόλη. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές 5 μ.μ. – 9 μ.μ., Σαββατοκύριακα και αργίες 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ. Η διαδρομή που θα εκτελεί είναι: Πλατεία Σαπφούς – αφετηρία, Κουντουριώτη (με κατεύθυνση Τελωνείο), 8ης Νοεμβρίου & Μικράς Ασίας (Κιόσκι), Επάνω Σκάλα, Ερμού (κεντρική αγορά), Νιάνια (τέρμα αγοράς αριστερά), Κουντουριώτη (με κατεύθυνση Παλαιό Λιμεναρχείο), Πλατεία Σαπφούς – τέρμα. Εισιτήριο: 2.50 ευρώ / άτομο. Πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας, μέσα στο τρενάκι.    
  • “Κάλαντα στο κέντρο της πόλης”: Παραμονές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, οι χορωδίες και οι μπάντες της πόλης μαζί με άλλους … καλλίφωνους, θα ψάλλουν τα πατροπαράδοτα κάλαντα και άλλους χριστουγεννιάτικους ύμνους, στην Ερμού και σε άλλες κεντρικές οδούς της Μυτιλήνης. Πάνω στο τρενάκι ή πεζοπόροι, θα δημιουργήσουν μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, κρατώντας συντροφιά μικρούς και μεγάλους, που θα βρεθούν στην αγορά, την Προκυμαία, την Επάνω Σκάλα, κ.α.
  • “Τελετές υποδοχής Τούρκων επισκεπτών”: Η Οργανωτική Επιτροπή θα υποδεχθεί με δύο σεμνές αλλά καλά οργανωμένες τελετές στο Τελωνείο, τους Τούρκους επισκέπτες της πόλης, που θα καταφθάσουν όπως κάθε χρόνο, για το τριήμερο – τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς. Γιορταστική μουσική, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσάι και καϊνάρ, θα … καλωσορίσουν τους ξένους επισκέπτες της πόλης μας.  
  • “Αμίλητο νερό”: Μόλις μπει ο νέος χρόνος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Εκκλησία της Φανερωμένης στην Επάνω Σκάλα, θα ακουστούν ευχές για το νέο έτος και οι πιστοί που θα βρεθούν εκεί για να λάβουν το αγίασμα, θα μεταφέρουν το “… αμίλητο νερό” στα σπίτια τους χωρίς να μιλήσουν σε κανέναν, τηρώντας ευλαβικά το έθιμο.
  • “Η επίθεση των καλικάντζαρων... της Μυτιλήνης”: Παραμονή των Φώτων, η πόλη καταλαμβάνεται από... ορδές καλικάντζαρων!!! Συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και... επιτίθενται στην αγορά και τους διαβάτες!!! Καταλήγουν σε πολιορκία του Παλαιού Δημαρχείου, όπου το έθιμο τους... αποκρούει!!! Η επίθεση θα τελειώσει με χορούς και πανηγύρια στην Πλατεία Σαπφούς (***όσα παιδιά επιθυμούν, να έρθουν ντυμένα με μια μαύρη φόρμα κι’ ένα μαύρο σκούφο ή κάλτσα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, για να ενωθούν με τις ορδές των καλικάντζαρων, σ’ ένα παραδοσιακό ξεφάντωμα – αναβίωση του πιο διασκεδαστικού εθίμου του τόπου μας***).
  • Προτροπή στολισμού δέντρων: Η Οργανωτική Επιτροπή, έχει καλέσει όλα τα σχολεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα δημιουργικά εργαστήρια της Μυτιλήνης, να αναλάβουν πρωτοβουλία στολισμού των δέντρων του κέντρου της πόλης. Επίσης έχει καλέσει, όπως και πέρυσι, όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες, να στολίσουν το δεντράκι που υπάρχει στην αυλή ή μπροστά από το μαγαζί τους με πολύ λιτό τρόπο. Χρησιμοποιώντας μικρά φωτάκια (ψείρες), με ελάχιστο κόστος, μπορούμε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Μυτιλήνης. Η χαρά που θα λάβουν όλοι, προσφέροντας με τη συμμετοχή τους, θα είναι πολύ μεγάλη, αφού προφανώς θα έχει πολλούς αποδέκτες. Αυτό είναι και το μήνυμα των γιορτών, που οφείλουμε όλοι μας να περνάμε!!!

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Παρασκευή 11 έως Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Έκθεση δημιουργημάτων «Ο γυάλινος κόσμος μου»

Ώρες έκθεσης 11:00-14:00 και 18:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Συναυλία από την Χορωδία «ΑΝΙΜΑΤΟ»

Ώρα έναρξης 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Παρουσίαση υποψηφιότητας Λέσβου ως πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 με συναυλία από τον Στέφανο Κορκολήκαι την Σοφία Μανουσάκη

Ώρα έναρξης 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στην αρχή της αγοράς

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρο, διάθεση κερασμάτων και νεανικό πάρτυ

Ώρα έναρξης 19:00  

στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Ανάγνωση παραμυθιού και διαδραστική παρουσίαση κέντρου παιδιών του Δήμου Λέβου

Ώρα έναρξης 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Διεθνές Φεστιβάλ κλασικής μουσικής ΜολύβουΔωρεάνμουσική εκδήλωση για μαθητές Πέμπτης και έκτης Δημοτικού

Ώρα έναρξης 11:00-13:00

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Βυζαντινή Χορωδία με τίτλο «Τα Χριστούγεννα των Ρωμιών»

Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από την Νάσια Δαφιώτη με θεατρικά, μουσικά παιχνίδια και παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Ώρα έναρξης 18:00

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Θεατρική παράσταση από το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με τίτλο «Η αυλή των θαυμάτων»

Ώρα έναρξης 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Θέατρο Σκιών «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη»

Ώρες παραστάσεων 12:00 και 17:30

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Λαϊκά – Θεατρικά – Χριστουγεννιάτικα δρώμενα και αναβίωση εθίμων από τον Βαγγέλη Χατζημανώλη

Ώρα έναρξης 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Άφιξη Αγίου Βασίλη και δώρα στα παιδιά

Ώρα έναρξης 18:00

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

Παιδική θεατρική παράσταση με τον Χάρη Ρώμα «Ο Σκρούτζ»

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2015 στη Μυτιλήνη